fredag den 1. marts 2013

Droner over Danmark

Af Lina G. Hall
En ny begyndelse
Cowi anvender droner fra det schweiziske SenseFly
Cowi, som rådgiver indenfor ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi, har som de første fået tilladelse til at anvende droner, til geografisk kortlægning samt overvågning over katastrofer som f.eks. olieforurening på havet. Derudover kan droneflyene også bruges til at holde øje med et større byggeri eller generelle ændringer i landskabet. Cowi har tilladelse til at sende dronerne ud på landet og i byerne. De må dog ikke sende en af deres droner ud på en mission tæt på en lufthavn, uden tilladelse fra lufthavnen selv.
Kortlægning
I øjeblikket råder Cowi over 4 droner, men håber dog på at få flere med årene.
Det er Miljøministeriet og herunder Geodatastyrelsen, som har ansvaret for, at Danmark kortlægges til brug for det offentlige rum. De har et samarbejde med Cowi samt flere andre virksomheder, så der undgås dobbeltkortlægning og sikrer, at der løbende kommer opdaterede informationer. Det er dog kun GEUS, der har ansvaret for den geologiske kortlægning, dvs. af undergrunden, og ikke Geodatastyrelsen.

Du kan se videoen, opsendelse af en drone, her:

- Jeg aktiverer dronen ved at ryste den tre gange. Så smider jeg den op i luften, og så søger den selv ud i området og begynder at overflyve området systematisk, mens den tager billeder, fortæller miljøingeniør hos COWI og idémand til droneprojektet, Stefan Mølvig, til P1 Morgen.Du kan høre hele interviewet på www.dr.dk/p1/p1morgen. Udsendelsen blev sendt d. 28. februar 2013.

Så skulle man stå i den uheldige situation, at dronen styrter ned over én, vil man ikke få mere end en forskrækkelse. Desuden skal flyene op i en højde af ca. 70 meter for at kunne fungere optimalt, og der er fastspændt et kamera på 16 megapixels til den.  
Betegnelsen for en drone er en ubemandet fartøj. I de senere år har dronefly fået en trist klang over sig, da mange forbinder det med krig og ødelæggelse. Dog er de omtalte dronefly i denne artikel langt fra farlige. Selve dronen er automatstyret, det betyder, at inden den sendes op i luften, bestemmes der via et computerprogram, hvor og i hvilket omfang den skal flyve. Dronerne vejer ca. 800 g. og er basalt set lavet af flamingo. Den er ca. 1 meter bred og 80 cm. lang.
En fredelig måde

Ingen kommentarer:

Send en kommentar