fredag den 1. marts 2013

Kan borger være trygge ved vandforsyningen på Frederiksberg?


Af Nadin Jabr og Elif Yilan


Hvordan indgår drikkevandet i vandets kredsløb? Når man tænker på vand, tænker man faktisk ikke rigtig over hvad man bruger det til, eller hvordan verden ville være uden vand. Vi drikker vand, bader i det, skyller med det. Men hvor kommer vandet fra?
Det er et fast rutine med hvordan vi får vand, det hele går rundt i en slags kredsløb. Vandet fra havet fordamper, og bliver til en sky. Da det ikke holder længere, bliver det samler sig og falder ned som dråber (regn). Enten tilbage ned i havet eller det siver ned til grundvandet, det bliver pumpet op, også efter vi har brugt det, bliver det skyllet ud i havet igen. Derefter sker det samme om og om igen. I mange andre lande kan man ikke drikke af vandet, da det ikke kan renses ordenligt.
Hvad foregår der på et vandværk? Grundvandet bliver pumpet op til vandværkerne og derefter fjerner de nogle stoffer. Hvor de filtrere det med noget sand, derefter  kulfiltrer de det. Hvis de ikke gør det, kan tøj blive farvet når man vasker det, og al vandet vil være orange. Det vil irritere en masse mennesker.

Normal Vandbehandling

Der foregår to processer i et vandværk, en iltning og en filtrering. Ved iltning fjernes der gasser såsom metan og svovlbrinte, og i filtrering fjernes jern og mangan.

Metan og svovlbrinte bliver udluftet af vandet i den første proces. Den anden proces er for at skabe kemiske forbindelser til foregå mellem jern/mangan og ilt. Der vil ikke være noget ilt i grundvandet det bliver boret op fra jorden.  Derfor bliver der blæst atmosfærisk luft i vandet, dvs. luft fra atmosfæren, og der vil derfor igangsættes nogle kemiske proceser mellem jern/mangan og ilt. De danner nogle små fnug i vandet da det går fra at være opøst til uopløselige. Derefter bliver de fjernet af sandfiltret.

I fældningsbassinerne bundfældes jern og mangan og kan på den måde blive fjernet fra skyllevandet. Resten af skyllevandet bruges ikke, men bliver ledt ud til et vandløb eller i en kloak.

Uvidet vandbehandling

Alt grundvand bliver som sagt iltet og derefter filtreret. Men  ved brug af søvand kræves en ekstra vandbehandling, inden vandet forlader vandværket. Denne rensing foregår ved at  kulfiltrere det og tilsætte klor eller UV stråling.  Der bliver ikke brugt særlig meget overfladevand (søvand) i Danmark, og derfor er det meget få vandværker har det. Det kræver også en særlig tilladelse at anvende overfladevandet (søvand). Derimod er det meget udbredt i resten af Europa af anvende overfladevand og avanceret vandrensning.

Data om frederiksbergs vandforsyning

Hvor kommer drikkevandet på frederiksberg fra?

Der bliver ca. brugt 5 mio. m3 vand om året på Frederiksberg. Ca. 45% af det vand, frederiksbergborgerne bruger, bliver hentet i Carlsberg-forkastningen, som løber midt gennem Frederiksbergs undergrund. Inden Frederiksberg Forsyning sender vandet ud til forbrugerne, renses vandet på det lokale vandværk på Stæhr Johansens Vej.

Nøgletal:

På Frederiksberg er der 100.215 indbyggere fordelt på 52.178 husstande, hvor de forsyner 98,8 % af alle husstande på Frederiksberg med fjernvarme. Varmeforbruget på Frederiksberg i 2011 var 730.840 MWh. Og de forsyner samtlige husstande på Frederiksberg med vand. Vandforbruget på Frederiksberg i 2011 var 4.987.164 m3. De forsyner 38 % af alle husstande på Frederiksberg med gas til madlavning. Gasforbruget på Frederiksberg i 2011 var 1.475.072 m3. De bortleder alt spildevand på Frederiksberg.  

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar