tirsdag den 26. februar 2013

Dyre- og plantecellernes tilværelse


I den kommende artikel vil vi se nærmere på, hvad en dyre og plantecelle er.  Hvor meget kromosomer et menneske har og hvad fotosyntese er.

Af Nadin Jabr og Meriam Al- Subaihi

Både dyre og plante celler er eukaryote celler. Eukaryote celler består af cytoplasma, der er omringet af en cellemembran. De strukturer i cellen der er omgivet af membraner kaldes organeller. Organel betyder organ, dvs. at kernen, mitokondrier og vakuoler m.m. er organeller. Ribosomer er ikke organeller.  De fleste eukaryote celler har mitokondrier, fordi det er der cellen frigiver energi fra den føde vi indtager. Jo mere aktiv cellen er, jo flere mitokondrier har den.  Både dyre og plante celler har en kerne, hvor arvematerialet er inden i. Kernen er omgivet af en kernemembran der er opbygget af fedtstoffer og proteiner, ligeledes er cellemembranen også bygget af.

Kromosomer

Arvematerialet er to lange tråde der er bundet sammen, som kaldes kromosomer. Disse kromosomer er med til at styre cellens funktion, altså hvis ikke cellen gider dele sig. Mennesket har 46 kromosomer. To af kromosomerne er kønskromosomer, hvor de resterende 44 kromosomer kaldes autosomer. Man arver 23 kromosomer af moren og 23 kromosomer af faren.

Grønkorn og fotosyntese

Man kan ved hjælp af et lysmikroskop se nogle af de nævnte strukturer på en celle fra menneskets mundhule. Man kan også se en plantecelle i et miskroskop. Planteceller har de samme cellebestanddele som dyreceller. Men man kan se en adskillelse, som er at en plantecelle indeholder grønkorn (kloroplaster), hvor dyrecellen derimod ingen grønkorn har.  Plantecellens grønkorn er med til at danne fotosyntese. For at danne fotosyntese kræves der lys, kuldioxid(CO2) og vand(H2O). Lysenergien bygger kuldioxid og vand sammen til energirig glukose (C6H12O6)og ilt (O2). Den afstemte reaktionskema ser således ud. 6 CO2 + 6 H2O + lysenergi à C6H12O6 + 6 O2
Grønkornene er omgivet af en cellevæg. Cellevæggen der sidder uden for cellemembranen, fungerer som en salgs skelet for planten. Cellevægge består af cellulose, og det er det der gør at plantecellen er mere firkantet end dyrecellen. Celler har også de såkaldte ribosomer. Ved hjælp af disse strukturer bliver der dannet protein. Nogle af disse ribosomer producerer proteiner som bliver brugt uden af cellen.

Prokaryote og eukaryote

Så er der også de prokaryote celle, som er de såkaldte bakterieceller. Forskellen mellem eukaryote og prokaryote celler er at eukaryote celler er 10-100 gange mindre. Prokaryote celler indeholder ikke en kerne, mitokondrier eller andre organeller(organer). Men den indeholder ribosomer og arvemateriale, som ligger frit i cellens cytoplasma. Bakterier har nogle mindre DNA- ringe, som kaldes for plasmider. Den prokaryote celle har en cellevæg men ingen cellemembran.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar