Skrevet af: Aviaaja Holm og Charlotte
Vesterbirk
Dyrevelfærd, ugifte landmænd og
klimaforandringer. Landbrug er svindende når det kommer til det danske
erhvervsliv. For 60 år siden var der 205.835 landbrugsbedrifter. I år 2011 var
der 40.660. Men hvorfor er det et svindende erhverv og er den danske jord uegnet
til at dyrke afgrøder?
Landbruget er faldet i vigtighed
Landbruget er vigtigt for Danmark, ja, i
forhold til eksport. Danmark tjener ca. 60 mia. kr. årligt på eksport af
landbrug. På beskæftigelsesområdet er
landbruget ikke så stort i Danmark. Landbruget beskæftiger kun ca. 6 % hvis man
tæller følgeerhverv med. Følgeerhverv er fx slagterier og mælkeproducenter. I
følge Fourastiés model (se nedenfor) er landbruget faldet i vigtighed.
Industrialisering, mekanisering og outsourcing har gjort at især
følgeerhvervene er blevet mindre. Landbruget forvalter 60 % af landets areal,
hvilket svare til 2,6 mio. hektar. Korn er det der fylder mest i det danske
landskab.
Fourastié-diagram der er en model for 300 års
erhvervsudvikling i et vesteuropæisk land. Industrien vandt frem i 1800-taller,
bl.a. med baggrund i landbrugets mekanisering. Siden 2. Verdenskrig har
automatisering i de vareproducerede erhverv frigjort arbejdskraft til
serviceerhvervene. Ifølge modellen kan vi se at de primære erhverv (landbrug,
fiskeri, gartneri og skovdrift) er gået fra at være det største erhverv til det
mindste. De tertiære erhverv (service erhvervene; handel, finans- og bankvæsen,
social- og sundhedssektoren, uddannelsessektoren, transport mm.) er derimod
gået fra at være det mindste erhverv til at være det største. De sekundære
erhverv (producerer færdigvarer af råvarer, håndværk og industri, byggeri,
minedrift og vand- og kraftvarmeværker) har haft et lille udsving omkring 1950
hvor det blev markant større, men er på vej til at blive et forholdsvist lille
erhverv igen.
Ugifte landmænd
Landbruget er blevet et erhverv med dårligt
image for en stor del af befolkningen. Der er ikke nok arbejdskraft at finde
til landbrug og der må derfor skaffes arbejdskraft fra lande som Polen, Ukraine
og De Baltiske lande. Landmænd har også svært ved at finde en ægtefælle, da
mange unge kvinder ikke kan se en fremtid for sig på landet. Derudover er der mange negative ting omkring
landbrug som fx forurening, dyrevelfærd, gældssætning og dårlig indtjening
hvilket gør at erhvervet ofte er i mediernes søgelys og det har en negativ
effekt på eventuelle kommende landmænd.
Svin – behandlet som et svin
Effektiviseringen
af Dansk landbrug er i høj grad sket på bekostning af dyrenes velfærd. Især for
søerne ser der skidt ud. Næsten alle søer er fikserede i små bokse mens de
opholder sig i farestalden. Soens bevægelses mulighed er begrænset, så den ikke
kommer til at ligge sig på de nyfødte grise. Følgerne af dette er at sones
naturlige adfærd fjernes. Soen får problemer med ben og hove, og har risiko for
at få liggesår. Soen bliver altså behandlet som en fødemaskine, som var den ja
en maskine. Soens griseunger fravænnes deres mor når de er ca. 4 uger gamle og
soen kan allerede blive gravid igen 4-6 dage efter fravænningen. Dette sker ved
inseminering og efter ca. fire måneder fødes det næste kuld pattegrise.
Fremtidige dyrevelfærdsregler kræver løsdrift i løbe- og drægtighedsstalden og
efter seks kuld er soen udtjent og bliver slagtet.
Slagtesvin går
i store flokke på et betongulv med spalter, så gyllen kan synke ned til
gyllekanaler og transporteres videre til gylletanke. De mange svin på relativt
få kvadratmeter giver meget sygdom og medfører hyppige behandlinger med
antibiotika. Dette kan medføre udvikling af resistente bakterier, som i sidste
ende kan overføres til mennesker med alvorlige følgevirkninger. Selvom der
behandles med antibiotika er der en meget høj dødelighed ved svineproduktion.
Hver dag dør der ca. 25.000 smågrise i de danske svinestalde og 20% af
pattegrisene dør inden de bliver til slagtesvin.
Men hvorfor så mange svin?
Når
det kommer til grise, så er Danmark en klar nr. 1. Dette lille land med kun 5,6
mio. mennesker dyrker 24 mio. svin om året og er dermed verdens største
eksportør af svinekød.Svinebestanden i Danmark januar 2013 var på 12,3 mio.,
hvilket er næsten uændret fra januar 2012. Danmark eksporterer rigtig mange
svin, og størstedelen af eksporten er smågrise. Eksporten går primært til
Tyskland, men Polen er også blevet en stor importør af danske smågrise.
Fra jægere og samlere til agerbrugere
I Danmark er
naturgrundlaget fint egnet til landbrugsproduktion og landbrug har altid været
en stor del af Danmark. Man begyndte at dyrke jorden for 6000 år siden da
menneskene i Danmark gik fra at være jægere og samlere til at blive
agerbrugere.
Varme, lys,
vand og næringssalte er centrale plantevækstfaktorer og her er Danmark godt
stillet. Danmark har et tempereret kystklima med milde vintre og relativt kølige
somre hvilket giver en lang vækstsæson. Plantevæksten starter når
døgnmiddeltemperaturen over stiger 5°C og det giver dermed en plantevækstsæson fra april til oktober.
Naturgrundlaget har ændret sig i de sidste årtier, det er nemlig blevet
varmere. Den årlige gennemsnitstemperatur er steget med 1°C siden 1980 og nedbørsmængden er vokset,
især i efteråret og om vinteren hvilket har medført en forlængelse af
vækstsæsonen på flere uger
Derudover er
jordbundforholdene afgørende for planternes vækstbetingelser. Lerjord og
sandjord er de dominerede jordbundstyper i Danmark. Lerjorden har en meget stor
porøsitet hvilket medfører mange hulrum i jorden og en lille permeabilitet der
medfører at vandet trænger langsomt ned igennem jorden.
Danske vingårde
Sandjorden
giver omvendt en lille porøsitet men en stor permeabilitet. Da meget af
nedbøren i Danmark falder uden for vækstsæsonen er landmænd med sandede jorde
derfor tvunget til at kunstvande. Lerjorden er dermed sagt bedst til at holde
på vand og næringssalte, lerjord har som udgangspunkt 150-200mm vand til
rådighed ved vækstperiodens start mens sandjorden kun har 40-80mm. Men
kunstvanding er ikke det eneste landmændene gør for at forbedre planternes
vækstbetingelser. Planternes behov for næringsstoffer sikres ved at tilføre
gødning i form af kunstgødning og naturgødning. Markerne for også tilført kalk
for at skabe balance i surhedsgraden. Derudover plantes der læbælter for at
skabe et bedre mikroklima – nedsat vindhastighed og dermed nedsat fordampning.
Så vi kan konstatere
at Danmarks naturgrundlag er gunstigt for plantevækst og sammen med den
forlængede vækstsæson og de varmere temperaturer kan vi med tiden forvente nye
afgrøder som sojabønner og solsikke. Hvor de vigtigste kulturafgrøder er hvede,
byg, havre, rug, græs roer og kartofler kan vi i fremtiden dyrke mere eksotiske
afgrøder. Klimaændringerne har også medført at der er kommet en lille gruppe af
vinbønder i Danmark, ca. 35 danske vingårde er kommet til siden år 2000.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar