onsdag den 27. februar 2013

Fra inspirationskilde og til entreprenant kvinde


Af Meriam Al-Subaihi & Lina Green Hall

At have en passion, betyder at have en stærk lidenskab. At kunne omsætte denne lidenskab, til at være en inspirationskilde for andre mennesker, kræver tålmodighed. Men at kunne bruge sin passion, til at hjælpe andre mennesker i nød, kræver at man har mod.

Rachael Ray

Rachael Domenica Ray er født d. 25. August 1968.
Hun
er en amerikansk tv-personlighed, forretningskvinde, stjernekok og forfatter. Hun er vært for den daglige snak og livsstils programmetRachael Ray”, og redaktør på tre Food Network serier. Ray skrev kogebøger baseret på 30 minuters mad koncept, og lancerede et magasin, EveryDay med Rachael Ray, i 2006. Rays tv-shows har vundet to Daytime Emmy Awards.

Rachael Ray bliver præget

Rachael Ray blev født i Glens Falls, New York. Hendes mor Elsa Scuderi, er halv italiener og halv amerikaner, og hendes far James Ray, som er af fransk, skotsk og walisisk afstamning. Hun flyttede til Cape Cod, Massachusetts, hvor hendes familie ejede fire restauranter. Da Ray var 8 år gammel flyttede hendes familie til Lake George, New York. Hendes mor styrede restauranter i New York.

I 1995 flyttede Ray til New York City. En af hendes første opgaver var i Macys, hvor hun til sidst styrede den friske fødevare fdeling. Derefter flyttede hun tilbage til New York. Ray styrede et hotel på Lake George. Herfra blev hun køber hos Cowan og Lobel, et marked i Albany. Pga. hendes erfaring i butikken tilegner hun sig hendes 30 Minute Meals, hvor hun mødte folk der var tilbageholdende med at lave mad. Hun underviste i et kursus, hvor hun viste, hvordan man laver mad på mindre end tredive minutter. Med den succes af hendes "30 Minute Meals", bad den lokale CBS-TV afdeling, hende om at blive vist på et ugentlig afsnit på deres nyhedsudsendelser, sammen med en offentlig radio udseendelse. Udgivelsen af ​​hendes første bog, førte til en dag i et show og hendes første Food Network kontrakt i 2001.

Karriere

Mad
Rachael blev som lille båret af sin mor på hoften, hver eneste gang moderen skulle lave mad. Rachael lærer andre enkle opskrifter, som kan være færdig i løbet af 30 minutter eller mindre. Ray siger, at hendes sicilianske morfar, Emmanuel Scuderi, har en stærk indflydelse på hendes madlavning. Hun bruger ingredienser såsom friske urter, hvidløg og hønsefond. Hun mener, at man hele tiden skal måle det mad man laver. Til kritikerne fortæller hun at selvom hun ikke er en mesterkok, prøver hun altid at gøre sit bedste. Hun erkender selv at hun ikke kan bage, fordi mange bageopskrifter kræver at man tilpasser ingredienserne, uden præcis måling.

Fjernsyn
I 2005 underskrev Ray en aftale med Oprah Winfrey og King World Productions for at være vært for en dag-time tv-talkshow. Showet, Rachael Ray, havde premiere den 18. september 2006. De viser bånd i New York City I samarbejde med annonceringen, siger Ray, "Folk kender mig for min kærlighed til mad, men jeg har så meget mere jeg vil dele." Hvor hun mener, at hun har mange andre ting som hun vil vise, i stedet for det hele handler om mad.

Yum-o!
Året efter i 2006 grundlagde Rachael Ray en nonprofit organisation, der fokuserer på børn, deres familier og deres forhold til mad. Der bliver sørget for, at familierne udvikler et sundt forhold til både mad og til madlavning, ved at lære familierne hvordan de skal lave mad, og tackle sultne børn. Desuden sørger organisationen for at børn, som gerne vil have en karriere indenfor mad og madlavning, at de får midlerne til et stipendiat til skoler, som Yum-o arbejder sammen med.
Yum-o arbejder ud fra 3 basis områder: Cook, Feed & Fund, (Beskrivelse nedenfor). Fra deres hjemmeside har børn, unge, forældre og hele familier muligheden for at afprøve opskrifter der er familie venlige, og som kan få unge kokke til at starte i køkkenet.

Cook: Uddannelse af børn og deres familier omkring mad og madlavning
Som sagt uddanner Yum-o børn og deres familier omkring mad og madlavning, og starter dem med komme i køkkenet og lave mad hver dag, samtidig med at maden skal være let at lave, sund, billige råvarer og stadig smage helt fantastisk. Yum-o’s hjemmeside (
www.yum-o.org) er stedet hvor interesserede kan gå ind og kigge, og eventuelt prøve deres opskrifter af. Her bliver der også gjort opmærksom på, hvilke skoler og hvilke innovative programmer og organisationer i USA som Yum-o er med til at hjælpe og samarbejder med. Desuden er der også et faneblad, hvor andre kan lægge deres egne opskrifter ind, og derved inspirere andre.

Feed – At sørge for mad til de sulte amerikanske børn
Selvom USA er et af verdens rigeste lande, er der utroligt mange som går sulten i seng. Ifølge en undersøgelse af UDSA (U.S. Department of Agriculture) i 2006, var der ca. 35 millioner amerikanere i 2005 som ikke havde råd eller adgang til nok mad til at dække deres basale behov. Det svarer til godt 11 % af Amerikas befolkning. Heraf var der ca. 12 millioner som var børn, hvilket vil sige næsten hvert 5. barn. Forskellen på hvilken befolkningsdel kan ikke præciseres særligt meget. De findes både i byen men også på landet. Begge forældre eller kun den ene forældre er med i hjemmet, samt repræsenterer de næsten alle racer og folk med forskellige etniske baggrunde.

Fund – Velgørenhed til madlavnings skoler og stipendier
Yum-o har et stort samarbejde mellem mange restauranter, hvor mange kan komme i lære, eller de mest nødlidende kan spise gratis der en gang imellem. Yum-o hjælper desuden også børn med at nå deres karrierer indenfor madlavningen, ved at sponsorere stipendier og udpege skoler der tilbyder et sundt og nærende madprogram. Yum-o er som sagt en nonprofit organisation og derfor samarbejder de med flere samarbejdspartnere som sponsorerer dem, samt lever de også sommetider af donationer fra frivillige.   


Mange familier deler samme problem: tiden. De er pressede og føler ikke de har tiden til at stå i et køkken, når de nu kunne lave så meget andet. Desuden er der mange, som ikke engang ved hvordan man laver mad, ellers er de simpelthen for trætte eller stressede til madlavningen. Derfor er der mange som vælger den nemme vej, med færdigretter, take-away og fastfood. Det er en nem vej, dog en vej hvor ernæringssammensætningen er helt hen i vejret i forhold til den anbefalede sammensætning. Her er det at Yum-o kommer på banen. For de fleste børn og deres forældre vil faktisk hellere have bedre mad, hvis de får redskaberne til det. Rachael Ray har selv udtalt at Yum-o fik dens navn efter en sammenføring af ”Yummy” og ”Og Wow”, som er et udråb når man smager noget virkelig godt mad. Hun mener, at ikke det hele skal være kun alvorligt og seriøst, men at der også gerne må være plads til sjov og det skal sætte smil på ens læber. Vores spisevaner bliver dannet ved vores opdragelse, og det mønster kan brydes hvis forældrene lærer at udvikle et sundere forhold til madlavningen, og ved at spise sund og nærende mad.

En hjælpende hånd
Rachael Ray er en kvinde, som prøver at videreføre hendes kærlighed til mad til andre mennesker. Hun er en kvinde, som forstår at folk ikke altid har tiden eller kræfterne til at lave mad om aftenen. Men det er det, som hun ihærdigt prøver at lave om på. Hun var med i moderens køkken fra før hun kunne gå, og er blevet opdraget med et sundt forhold til mad og madlavning. Som det også fremgår af hendes talkshow, hvor hun ofte har gæster der hjælper med madlavningen, sørger hun for at madlavning også kan være sjovt, og man sagtens kan underholde sine gæster mens man står over gryderne. Hendes opvækst har gjort, at hun ved hvordan man kan nyde livet, uden konstant at være på slankekur og stadig få lækker mad. Hendes eget forhold til mad, har hun fået via sin opvækst og sin familie som har præget hende meget. Rachael Ray gjorde det derfor til en livsmission at viderebringe sin egen kærlighed til mad, til andre som står i nød, og hjælpe dem til at have et sundt og nærende forhold til madlavningen. Hun ønskede også at børn som ikke havde mulighederne for at studere og gøre karriere indenfor madbranchen, fik mulighed for det, og derved sikre sig at viden blev viderebragt til fremtiden.  
Hun stod med tanken om at oprette en organisation med fokus på sundhed i forhold til mad og madlavning. For sundhed kan være mange ting. I Yum-o’s ånd, betyder sundhed i forhold til mad, at man ikke kun vælger de rigtige råvarer og laver den rigtige kost sammensætning, men også at den daglige madlavning ikke udvikler sig til en sur pligt som skal overstås, eller at der vælges færdigretter fra dybfryseren eller fastfood, over en portion hjemmelavet mad. Det sociale har også stor betydning, da mange mennesker verden over oftest bliver samlet over maden, og Rachael Ray mener at det skulle folk blive ved med, og udbredes endnu mere.  
Da der er mange millioner amerikanere som knap kan overleve og næppe får deres basale behov dækket, har den organisation som Rachael Ray opbyggede, hjulpet mange mennesker i nød, og yderligere mange mennesker med at ændre deres syn og forhold til madlavningen og mad i det hele taget.
Her 7 år efter at Yum-o blev oprettet, har fonden hjulpet ca. 17 millioner mennesker årligt, hvilket svarer til godt 119 millioner i alt!
Den daglige middag
For at illustrere hvordan mange af opskrifterne på yum-o’s hjemmeside, (som er frit tilgængelige for alle) opfylder den anbefalede kostsammensætning, er der her en opskrift på tomatsuppe. Nedenunder ses en sammenligning af denne opskrift i forhold til den anbefalede sammensætning.

1 kg flåede tomater
3 gulerødder
En håndfuld basilikum
3 fed hvidløg
1 liter bouillon
1 æggeblomme
1 dl mælk
Lidt olivenolie

Riv gulerødderne, pres hvidløgene og steg det sammen med basilikum og olie i 20 min.
Tilsæt tomater og bouillon og lad det koge i 20 min.
Pisk æggeblommen og mælk sammen.
Purér suppen, og tag gryden af varmen. Bland mælkeblandingen i.
Servér, evt. med lidt brød til.

Kostsammensætning
Tomatsuppe

Fedt (rød): 20,5%                                                          


Protein (gul): 21,9%

Kulhydrat (lys grøn): 51,0%

Den anbefalede kost sammensætning

Den første cirkel er fra en tomatsuppe, som har fedt på 20,5 %, hvor man kan se på den anden cirkel, at den anbefalede værdi ligger på 30 %. Og det viser sig at tomatsuppen læner sig bedre end den anbefalede. Proteinerne i tomatsuppen ligger på 21,9 %, og det er selvfølgelig meget bedre end den anbefalede, da den ligger på 15 %. Kulhydraterne ligger på 51,0 % i tomatsuppen, og det viser sig er mindre end anbefalet, da den ligger på 55 %. Samlet set behøver man ikke at følge den anbefalede, men man kan i stedet følge sin egen kostplan og se ud fra den hvor ens kostsammensætning ligger på. Den anbefalede kostcirkel er som udgangspunkt en vejledende guide til hvordan man skal sammensætte ens egen kost. Der vil altid være variationer, og man siger at fedt % kan ligge fra 20 % - 30 %, og kulhydraterne også kan være lidt højere end den anbefalede rate. Så mange retter vil meget sjældent ligge præcist på hvad den anbefalede kostsammensætning siger, men de stræber på at ligge meget tæt op ad den.   

Rachael Ray i dag
I dag står Rachael Ray som en kvinde, der hjulpet flere millioner mennesker i nød, ud fra hendes passion og livsmission. Hun har doneret 500.000 dollar til American Society, hjælper familier i nød. Hun er en kendt tv personlighed, som har vundet flere priser for sit talkshow, samt værende forfatter til flere kogebøger, som hun har vist i sit show. I dag er hun frontperson for de mange familier som har et usundt forhold til mad, og hjælper dem til at ændre deres syn på madlavningen. Mange mennesker verden over bruger hendes opskrifter der er frit tilgængelige på nettet, til at ændre deres egen livsstil, men også til at madlavningen bliver sjov og overskuelig i tid.

Hør en artikel om Rachael Ray, på engelsk her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar